Τρίτη 29 Μαΐου 2012

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΙΑ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΑΓΗ ΜΠΑΣΙΑ

Τρίτη 5 Ιουνίου 2012
Ι.Ν.ΑΓ. ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
Ώρα 12:00μ.μ. Χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες
 δια το πανηγυρικό της εορτής.

Ώρα 08:30μ.μ. ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ στον Άγιο Παναγή
(Της αγρυπνίας θα προεξάρχει ο πρωτοσύγκελος
της Ιεράς Μητροπόλεως μας π. Γεράσιμος Φωκάς).

Τετάρτη  6 Ιουνίου 2012
Ι.Ν.ΑΓ. ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
Ώρα 7:00μ.μ. Ιερά παράκληση στον ΑΓΙΟ ΠΑΝΑΓΗ
& λιτάνευση της εικόνος και των Αγίων Λειψάνων του στον
Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου των Μηνιατών.

Ι.Ν.ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΗΝΙΑΤΩΝ-ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ
Ώρα  8:00μ.μ.   Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός
Χοροστατούντος του Μητροπολίτου Παροναξίας
κ.κ. Καλλινίκου και του Σεβασμιωτάτου
Ποιμενάρχου μας κ.κ. Σπυρίδωνος.


Πέμπτη  7 Ιουνίου 2012
Μνήμη ΑΓ. ΠΑΝΑΓΗ ΜΠΑΣΙΑ
Ι.Ν.ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΗΝΙΑΤΩΝ-ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ
Ώρα  7:30π.μ.Όρθρος & Πανηγυρική Θεία Λειτουργία
Προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Παροναξίας
κ.κ. Καλλινίκου και του Σεβασμιωτάτου
Ποιμενάρχου μας κ.κ. Σπυρίδωνος.

Ι.Ν.ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΗΝΙΑΤΩΝ-ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ
Ώρα  7:00μ.μ. Ιερά παράκληση στον ΑΓΙΟ ΠΑΝΑΓΗ &
λιτάνευση της εικόνος και των Αγίων Λειψάνων του
με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής σχολής Πάλλης, σχολείων,
σωματείων  και των αρχών του τόπου προς το κελί του Αγίου και δια
της παραλιακής οδού επιστροφή στο Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος.

Ι.Ν.ΑΓ. ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
Ώρα 8:15μ.μ.  Ευλόγηση των άρτων & εναπόθεση
 των Ιερών Λειψάνων έσωθεν του θρόνου του Αγίου.

Παρασκευή  8 Ιουνίου 2012
Ι.Ν.ΑΓ. ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
Ώρα 7:00μ.μ.   Παράκληση στον Άγιο Παναγή
μετά των εγκωμίων του Αγίου.

Σάββατο 9 Ιουνίου 2012
Ι.Ν.ΑΓ. ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
Απόδοση της Εορτής του Αγίου Παναγή.
Ώρα 7:45π.μ.  Όρθρος & Θεία Λειτουργία.

Κυριακή 10 Ιουνίου 2012
I.N.ΑΓ. ΣΠΥΡΙΔΩΝOΣ
ΣΤΟ ΠΛΑΤΥ ΓΙΑΛΟ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ
Ώρα 7:00μ.μ.  Μεταφορά της Αγίας Κάρας του Αγίου στο ιερό ναό που λειτουργούσε ο Άγιος Παναγής. Παράκληση στον Άγιο Παναγή.

ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΗΣ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ





Το δεύτερο πανηγύρι της ενορίας μας είναι το πανηγύρι της Αναλήψεως του Κυρίου. Έτσι φέτος θεώρησα να κάνουμε κάτι πρωτότυπο για την ενορία μας και την περιοχή μας και να τελέσουμε υπαίθριο πανηγυρικό εσπερινό στον χώρο που υπήρχε ο ναός της Αναλήψεως δηλαδή στη πλατεία πάνω από την ΔΕΗ. Αφού τελέσαμε την ενάτη ώρα του Πάσχα στον ναό του Αγ. Νικολάου, τελέσαμε λιτάνευση της εικόνος στο χώρο που προαναφέραμε και τελεσαμε τον Μέγα εσπερινό. Πολλές ευχαριστίες στον προϊστάμενο της μονής Σισσίων Αρχ. Ιγνάτιο Σέρρα που υπέστη στους κόπους του ταξιδίου και λάμπρυνε το πανηγυράκι μας καθώς και τον προκάτοχό μου π.Χαράλαμπο Κουμάτο που παρά το γήρας της ηλικίας του συμμετέχει στις ακολουθίες του ιερού ναού μας. Επίσης στον κ. Γεώργιο Κατσιβέλη αντιπρόεδρο της ΚΕ.ΔΗ.ΚΕ. που επιμελήθηκε στον ευτρεπισμό της πλατείας και στην φίλη  Αριστέα για τις φώτο. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Η 5ήμερη ΠΡΟΣΚΥΝΗΝΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΜΑΣ






  Μετά από μερικές αναβολές... (ευτυχώς) ... εκπληρώθηκε η εκδρομή μας που είχε προγραμματιστεί, με κάθε επιτυχία μπορώ να πω, και ωφελειθήκαμε πολλά πράγματα από αυτή την πολυήμερη εκδρομή.
  Έτσι επιστρέψαμε με τη χάρη του Θεού στη βάση μας το Ληξούρι τη πρωτομαγιά το βράδυ με γεμάτες τις μπαταρίες μας από τα προσκυνήματα που πήγαμε, τους αρχαιολογικούς χώρους αλλα και τις φυσικές ομορφιές που είχαν όλα τα μέρη που πήγαμε. Περιοχές που οι πιο πολλοί, πρώτη φορά πήγαμε. Αλλά αυτό που μας έμεινε χαραγμένο στη καρδιά μας ήταν η εξυπηρέτηση, η ευγένεια και ο σεβασμός των κατοίκων των περιοχών, των μοναχών, μοναζουσών και των υπαλλήλων των ιερών μονών που επισκεπτήκαμε. Στη δε Βέροια που ήταν ο κύριος άξονάς μας και διανυκτερεύσαμε τρείς βραδιές ήταν το κάτι άλλο. Πραγματικά μας σκλάβωσαν την καρδιά και προσωπικά και εμένα. Μας έβλεπαν να ψάχναμε κάτι, κάποιος φανερωνόταν να μας εξυπηρετήσει. Θέλαμε να περάσουμε τον δρόμο ή έβλεπαν το πόδι μας μέσα στο δρόμο, σταματάγανε το αυτοκίνητο για να περάσουμε. Προσωπικά εμένα, να με χαιρετίσουνε στους δρόμους που περνάγαμε και από τις καφετέριες τα παιδιά να με χαιρετίσουν .. ''ευλογείτε πάτερ'' ή ''Χριστός Ανέστη'',  έδειχναν το επίπεδό τους αλλά και αυτό που λέμε εμέις εδώ πως οι Βορεοελλαδίτες είναι άλλοι ανθρώποι.
  Εκ μέρους των εκδρομέων θα ήθελα μέσα απο αυτή τη μικρή ιστοσελίδα της ενορίας μας να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που μας εξυπηρέτησαν και ελπίζω και εμείς να διδαχτήκαμε με τη σειρά μας και να μεταφέρουμε στο τόπο μας πως οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τον συνάνθρωπό τους και τον τουρίστα που τους επισκέπτονται.
  Στη συνέχεια θα κάνω μια μικρή διήγηση στα μέρη που πήγαμε και θα αναρτήσουμε πολλές φωτογραφίες που τραβήξαμε.
  Αφού ξεκινήσαμε τη Παρασκευή 27/04 από τον Άγιο Νικόλα των Μηνιατών εδώ στο Ληξούρι, πήραμε το πλοίο απο τη Σάμη για να αποβιβαστούμε στο λιμάνι της Βασιλικής στη Λευκάδα.

Πως θα ήταν δυνατόν να είμαστε στη Λευκάδα και να μην προσκυνήσουμε τη Κυρά μας τη Φανερωμένη? Έτσι σταματήσαμε στη Ι.Μ. Φανερωμένης όπου εκεί προσκυνήσαμε τη Παναγιά μας όπου μας υποδέχτηκε ο αγαπητός ηγούμενος της μονής π.Νικηφόρος και μας είπε λίγα λόγια για την ιερά μονή.



  Με από λίγο αναχωρήσαμε και αφου περάσαμε την υποθαλάσσια σήραγγα Πρεβέζης-Ακτίου πιασαμε τη εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων, και ύστερα απο μια ολιγόλεπτη στάση για ξεκούραση εξω απο τα Ιωάννινα, πήραμε την Εγνατία οδό με τα επιβλητικά της τούνελ στην αρχή της βγήκαμε μετά από λίγο για να κατέβουμε να πάμε στο πρώτο μας προορισμό που έιχαμε που ήταν η λίμνη Πλαστήρα. Με μια ολιγόλεπτη στάση στο φράγμα θαυμάσαμε το τοπίο και το δημιουργημα του Θεού και ανθρώπου μια και η λίμνη είναι τεχνητή.
 
 Έτσι η μέρα μας έκλεισε με ένα ωραίο δείπνο πάνω από τη λίμνη και εγώ προσωπικά είχα μια πολύ ευχάριστη συνάντηση με έναν παλιό μου συμμαθητή απο τη Ριζάρειο Σχόλη όπου ειναι μοναχός ψηλά σε μια μονή στα Άγραφα τον π.Θεόκλητο, και κατευθυνθήκαμε μετά στα Τρίκαλα δίπλα απ τον ποταμό Λιθαίο όπου ήταν το ξενοδοχείο νας για να διανυκτερεύσουμε.
 Τη 2η μέρα Σαββατο 28/04 μας ξεκινήσαμε το πρωί για να επισκεφτουμε τα επιβλητικά βράχια της Καλαμπάκας, τα Μετέωρα, με τα μοναστήρια της σκαρφαλωμένους στους βράχους της,
Ρουσσάνου, Βαρλαάμ, Μεγάλο Μετέωρο και τέλος του Αγίου Στεφάνου για να προσκυνήσουμε την κάρα του Αγίου Χαραλάμπους που όπως είναί γνωστό απο κει ήρθε το μικρό τεμάχιο λειψάνου του που υπάρχει στο Ληξούρι, από τον τότε Ληξουριώτη μακαριστό μητροπολίτη Τρίκης και Σταγών κυρό Χερουβείμ Άννινο
 .
 


   Αφήνοντας πίσω τα μοναστήρια, επισκεπτήκαμε ένα Σπήλαιο, της  Θεόπετρας, όπου είναι μια καινουρια ανακάλυψη και μας παρουσιάζει πως ζούσε ο άνθρωπος στην εποχή των παγετώνων καθώς έχουν βρεθει εκει ευρήματα και οστά ανθρώπων από την εποχή εκείνη.

 

 
Έτσι τελείωσε και η δεύτερη μας μέρα και αφόυ γευματίσαμε στη Καλαμπάκα αναχωρήσαμε για τη Βέροια και να διανυκτερεύσουμε εκεί όπου θα ήταν και ο κεντρικός άξονάς μας.
 Τη 3η μέρα μας, Κυριακή 29/04 ξεκινήσαμε λίαν πρωί για να λειτουργηθούμε στην Ι.Μ. Σουμέλα. Εκεί αφού λειτουργηθήκαμε, ειχα και μια απρόσμενη και ευχάριστη συνάντηση με τον πολύ αγαπητό αδερφό από την Πάρο τον π. Εμμανουήλ (βουνό με βουνό δε σμείγει λέει η παροιμί) που είχε πάει εκρδομή  το κατηχητικό του, κατευθυνθήκαμε για τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας και τους βασιλικούς ταφους.



 
 Και αφού πήγαμε μέχρι εκεί, ευκαιρία ήταν να προσκυνήσουμε στη Σκήτη Βερόιας του Τιμίου Προδρόμου όπου φυλλάσεται τμήμα λειψάνου του Τιμίου Προδρόμου, τελειώνοντας έτσι το πρώτο σκέλος του σημερινού μας προγράμματος , θαυμάζοντας απο εκεί τον ποταμό Αλιακμονα.
 Αφού ξεκουραστήμε το απογευμα προσκυνήσαμε τον Αγιο Αντώνιο του εν Βεροίας πολιούχο της πόλεως όπου εκει μας περίμενε ο π. Ναθαναήλ και μας είπε δυο λόγια για το βίο του, μας ξενάγησε στις μικρές βυζαντινές εκκλησίες της πόλεως και τέλος επισκεπτήκαμε το Βήμα του αποστόλου Παύλου σήμειο όπου εκήρυξε ο απόστολος τους Βεριοίς.

 Η ΄4η μέρα μας ήταν πιο ξεκούραστη με πιο πολυ χρόνο στις φυσικές ομορφιές των πόλεων Εδέσσης με τους καταρράκτες και το πάρκο του Αγ. Νικόλαου στη Νάουσα. Πρώτα ομως αφού ξεκινήσαμε απο τη Βέροια πήγαμε και επισκεφτήκαμε τη μονή Δοβρά και θαυμασαμε το μοναστήρι και προσκυνήσαμε του Αγίου Λουκά επισκόπου Κριμαίας.

 
Οι επόμενοι σταθμοί μας ήταν η Έδεσσα όπου πήγαμε σε ενα μοναστηράκι της Αγίας Τριάδος και προσκυνήσαμε την ευωδιάζουσα εικόνα της Αγίας Τριάδος, ύστερα τους καταπληκτικούς και επιβλητικούς καταρράκτες και τέλος για γεύμα στη Νάουσα στο υπέροχο πάρκο της με τα ποταμάκια, τις λίμνες και πηγές της , βόλτα με το τραινάκι. Καθώς φεύγαμε απο τη Νάουσα σταματήσαμε στην Αραπίτσα, ένα σημειο που έπεσσν απο το γκρεμό οι γυναικες στη Νάουσα το 1821, κατι παράμοιο με τις Σουλιώτισσες. Έτσι μας έμεινε το απόγευμα ελεύθερο για βόλτα στη Βέροια και ξεκούραση για το ταξίδι της επιστροφής.







Τρίτη 01/05 , η μέρα της επιστροφής. Εδώ τους είχα μια εκπληξη εκτος προγράμματος μιας και τι καράβι άφευγε απόγευμα. Πρωτομαγιά στα Γιάννενα και προσκύνημα στον Αγιο Γεώργιο πολιούχο Ιωαννίνων.


 



Ύστερα απο ένα μικρό γεύμα κόντα στη λίμνη των Ιωαννίνων και λίγη ξεκούραση ξεκινήσαμε για το λιμάνι του Αστακού για να πάρουμε το πλοίο για την επιστροφή. Μια συντομή στάση στη Πρέβεζα και τελος στον Αστακό και προορισμο για την όμορφη Κεφαλονιά και το λιμάνι της Σάμης. 



Κάπως έτσι, τελειώνει η όμορφη εκδρομή της ενορίας μας.... Κοιτάζοντας απο την κουπαστή του πλοίου τράβηξα δυο φωτογραφίες  στο βάθος τη Στερεά Ελλάδα από τη μια, και το όμορφο ηλιοβασίλεμα από την Ιθάκη, κλείνοντας έτσι αυτή την διήγηση της εκδρομής μας.