Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Το προσκύνημά μας στην Αγ. Θεοδώρα πολιούχο Άρτας

  11 Μαρτίου 2013 και η εκκλησία μας γιορτάζει μια Αγία που δεν είναι πολύ γνωστή στη Κεφαλονια και στο Ληξούρι, την Αγία Θεοδώρα της βασιλίσσης πολιούχο της Άρτας καταγομένης εκ Σερβίων της Κοζάνης. Κάθε χρόνο, λόγω της Μ.Σαρακοστής και των καθημερινών κατανυκτικών ακολουθιών, δεν ήταν δυνατόν η μεταβασή μας στην Άρτα για να προσκυνήσουμε τα χαριτόβλυτα λείψανά της (προσωπική επιθυμία πολλών ετών), αλλά και να συνεορτάσουμε και εμείς στο Δεσποτάτο της Ηπείρου την μεγάλη Αυτή μορφή της εκκλησίας μας. Φέτος, η σαρακοστή ξεκίνησε αργα, και έτσι βρήκαμε την ευκαιρία να αποδράσουμε και να πάμε μια ολιγομελή  ομάδα προσκυνητών στη πόλη της Άρτας για προσκύνημα και συνάμα να γνωρίσουμε από κοντά την Άρτα.
 Ακολουθόυν πολλες φωτογραφίες απο τον εορτασμό κια από την περιήγηση μας στο Δεσποτάτο της Ηπείρου.
 Τη Κυριακή 10/03 αφού απολύσαμε ετοιμάσαμε τις αποσκευές μας και το μεσημέρι αναχωρήσαμε από το Ληξούρι και μέσω της γραμμής Σάμης - Αστακού φτάσαμε νωρίς το βράδυ στην Άρτα. Δεν προλάβαμε τον εσπερινό και έτσι πήγαμε όλοι μαζί να αποκρεώσουμε σε μια ταβέρνα (κυριακή των Απόκρεω) και ξεκούραση στο ξενοδοχείο.
  Το πρωί παρακολουθήσαμε την πανηγυρική θεία λειτουργία και τη μεγαλοπρεπή λιτάνευση στη πόλη της Άρτας.
 


   

ακολουθεί και ένα βίντεο από τη μεγαλοπρεπή λιτανεία

   Το απόγευμα είχαμε την ευκαρία να επισκεφτούμε το φράγμα του Πουρναρίου και την παρακείμενη Ι.Μ. Θεοτοκίου, ένα μοναστήρι με μικρή αδερφότητα 3 μοναζουσσών.



 Τέλος η μέρα μας εκλεισε με την επίσκεψή μας στην Ι.Μ.Κάτω Παναγιάς , δίπλα από τη πόλη, και την ακολουθία του εσπερινού.



Την επόμενη μέρα το πρωί το πρόγραμμά είχε περιήγηση στη πόλη, προσκύνημα στην Αγία Θεοδώρα, στη Παρηγορρήτρια, στο ΄καστρο της πόλης και τέλος στο θρυλικό γιοφύρι της Άρτας.








 Η ημέρα μας και η εκδρμή μας στην Άρτα έκλεισε με την επίσκεψή μας στην Ι.Μ.Ροβέλιστας, μια ώρα από την πόλη, ένα μοναστήρι καινούργιο, όπου κτητορας της μονής ήταν ο π. Μητροφάνης, όπου ήταν γραμμένος στο μοναχολόγιο της Ι.Μ. Κηπουραίων και είχε και πνευματικό τον π. Πανάρετο Μοσχονά.


 Την επόμενη μέρα ξεκινήσαμε το πρωί για τον δρόμο της επιστροφής (μέσω Πρεβέζης). Αφού είχαμε λίγο χρόνο,  σταματήσαμε στα Φλάμπουρα και στην Ι.Μ.Προφήτου Ηλιού.Ένα καινούριο μοναστήρι ανδρικό του 1980. Ύστερα έναν γρήγορο καφέ στη πόλη της Πρέβεζας, και μέσω Αστακού, για την Κεφαλονιά μας.
 


  Η Αγία Θεοδωρα να μας χαρίζει υγεία και αγάπη, όπως και αυτή αγάπησε τους Αρτινούς.