Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ ΤΟΥ ΑΓ.ΠΑΝΑΓΗ


Την 5ην , 6ην και 7ην του μηνός Ιουνίου έλαβε χώρα με κάθε εκκλησιαστική τάξη ο εορτασμός του Αγ. Παναγή Μπασιά στη γενέτειρα και στη πόλη που έζησε ο άγιος, το Ληξούρι, και στους ιερούς ναούς του Αγ. Σπυρίδωνος και Αγ. Νικολάου Μηνιατών – Αναλήψεως.
  Την 5ην του μηνός τελέστηκε ιερά αγρυπνία στον Ι. Ν. Αγ. Σπυρίδωνος (στον ναό όπου φυλάσσονται τα άγια λείψανα του αγίου) υπό τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Μητροπόλεως και ιεροκήρυκα Αρχ. Σπ. Πετεινάτο και τον  εορτάζοντα Αρχ. Παίσιο,  μέσα σε βυζαντινή κατάνυξη.
  Την παραμονή της εορτής και ώρα 7 μ.μ. στον ίδιο ναό τελέστηκε  ο μικρός εσπερινός του Αγίου  . Εν συνεχεία και  μετά το πέρας  έγινε η λιτάνευση  της εικόνος και της αγίας κάρας του Αγίου στον διπλανό  ιστορικό ναό του Αγ. Νικολάου Μηνιατών- Αναλήψεως,  όπου τελέστηκε ο Αρχιερατικός εσπερινός  και ανήμερα της εορτής ο όρθρος και η Αρχιερατική Θ.Λειτουργία χοροστατούντος του μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγ. Βλασίου κ.Ιεροθέου, προσκεκλημένου του μητροπολίτου μας  κ.κ. Δημητρίου του και συγχοροστατούντος με τη συμμετοχή ιερέων,  διακόνων  και  πολυπληθούς  χορωδίας Ληξουριωτών ιεροψαλτών του ιερού ναού υπό τη διεύθυνση του κ. Σπ. Θεοτοκάτου. Η κάλυψη των ιερών ακολουθιών έγινε από πολλούς περιφερειακούς  εκκλ. Σταθμούς της δυτικής Ελλάδος και από το διαδίκτυο μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος.
 Το απόγευμα της εορτής τελέστηκε η παράκληση του Αγίου και η μεγαλοπρεπής λιτάνευση της εικόνος και της αγίας Κάρας  στο κελί  του Αγίου, και δια της παραλιακής οδού και της κεντρικής πλατείας προς τον Ι.Ν.Αγ. Σπυρίδωνος  όπου στο τάφο του Αγίου τελέστηκε η ακολουθία της αρτοκλασίας. Ο μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος, τους διάφορους ιερείς από τα διάφορα μέρη της Ελλάδος που ήρθαν, τα σώματα ασφαλείας, τα σχολεία και τα σωματεία που συμμετείχαν στην λιτανεία (Α’ και  Β’ Δημοτικό σχολείο Ληξουρίου, Λύκειο Ελληνίδων Αργοστολίου, την Ακαδημία Εμποροπλοιάρχων Κεφαλληνίας, το 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Ληξουρίου, την Φιλαρμονική Σχολή Ληξουρίου  και τον  Πολιτιστικό Σύλλογο ‘’Κουνόπετρα’’) και  όλους όσους συνετέλεσαν στην άρτια διεξαγωγή της πανηγύρεως.Σε όλες τις εκδηλώσεις της πανηγύρεως παρέστησαν ο Αντιδήμαρχος Παλικής κ. Γεώργιος Κατσιβέλης, ο δημοτικός σύμβουλος Ηλ. Παρίσης, ο δοικητής Α.Τ.Ληξουρίου και ο προιστάμενος  του υπολιμεναρχείου Ληξουρίου.
   Η μέρα έκλεισε με χορούς της Κεφαλονιάς από τη Α’βάθμια Εκπαίδευση Κεφαλληνίας των σχολέιων της πόλεως Ληξουρίου στη κεντρική πλατεία Ληξουρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου